0318 306303

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Subtotaal: € 0,00

Advies

Coeliakie in de praktijk:

Bij het starten van een glutenvrij dieet zijn de darmen vaak nog gevoelig. In dat geval is het verstandig in het begin voorzichtig te zijn met het nuttigen van vetten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, zaden, vruchtensappen, koolsoorten, uien, stroop, appelstroop, kruiden en specerijen. Ook de aanwezigheid van lactose (melksuiker) kan tot ongemak leiden. Vaak is dit tijdelijk totdat de darmen weer lactase bevatten. In plaats van melk en melkproducten is het mogelijk  calcium verrijkte sojaproducten te gebruiken.

Raadpleeg bij start van het glutenvrije dieet een diëtist(e) die u de weg kan wijzen in de wereld van glutenvrije producten en zoek informatie en/of hulpmiddelen bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.glutenvrij.nl

Indien u vegetarisch bent dient u extra attent te zijn. In de vegetarische keuken zijn vlees vervangende producten vaak gluten houdend. Denk hierbij aan Seitan, gemarineerde tofu, gemarineerde tempé en of groenteburgers.
Vermijd een tekort aan vitamine B1 (thiamine), foliumzuur, ijzer en voedingsvezels. Vervang brood door vezelrijke producten zoals maïskorrels, maïsvlokken, maïszemelen, boekweitmeel, zilvervliesrijst, peulvruchten en gedroogde zuidvruchten. Voeg eventueel lijnzaad, sesamzaad, fruitvezels of bietenvezels toe aan je zelf te bakken brood.

Voorkom osteoporose (botontkalking) door voldoende calciumrijke producten te gebruiken, bespreek eventueel gebruik van supplementen met calcium en vitamine D met je arts/specialist.

Bij kleine kinderen geldt dat er aandacht moet zijn voor het omgaan met (kleur)potloden, stiften, wasco, lijm, klei (stoep)krijt en (vinger)verf. Niet kauwen op de achterkant van het potlood en goed handen wassen na het tekenen met wasco, krijt, etc. Meld dit ook bij de leerkrachten van school en de leidsters op het kinderdagverblijf en/of de BSO.

Let eveneens op met het gebruik van make-up (lippenstift en gezichtspoeders), kijk de ingrediënten van je tandpasta na, lik geen gegomde lijmranden van enveloppen en/of postzegels en was je handen goed na gebruik van plakband/tape.